ТО Овертайм - БОЛЬШОЙ КВАРТЕТ УКРАИНСКОГО ФУТБОЛА

БОЛЬШОЙ КВАРТЕТ УКРАИНСКОГО ФУТБОЛА Версия для печати Отправить на e-mail
Рейтинг: / 9
ХудшаяЛучшая 
05.02.2011

Зима 2011 року, без сумніву, виходить непересічною в українському футбольному господарстві.
Поки лише в трансферному відношенні, однак, не виключено, що в травні відбудуться зміни закоренілих підвалин і в турнірній таблиці.
На рахунок чемпіонського титулу донецького «Шахтаря», мабуть, мало в кого можуть виникнути якісь сумніви (хоча, враховуючи нинішній стан «гірників», можливо все), але за «срібну» медаль та другу путівку в найпрестижніший футбольний турнір Старого Світу – Лігу Чемпіонів – розгорнеться боротьба не на життя, а на смерть. Двоочкове відставання «Металіста» від «Динамо» за 11 турів до фінішу забезпечить нам цікаву весну. Враховуючи зимові новини з харківського клубу та взаємовідносини Ярославського з Суркісом, можна собі уявити, що нас чекає на фініші! А тут ще й дніпропетровський «Дніпро» починає не на жарт підсилюватися, демонструючи таким чином готовність до осені Ліги Чемпіонів уже в 2011 році.
Не побоюся назвати цьогорічний український трансферний ринок революційним. У той час, коли гранди мовчать, наче риби у воді, харківський «Металіст» та дніпропетровський «Дніпро» підписують контракти з відомими, а головне, якісними легіонерами. Підписуються футболісти не на виріст, перспективу, чим в останні роки займається «Шахтар» (етап «закупівлі» всіх підряд у своєму розвитку донеччани вже пройшли). В Україну їдуть готові футболісти, кандидати та гравці своїх національних збірних. Причому зробив би акцент на наступному:
1) їдуть не у відомі в усьому світі команди «Шахтар» та «Динамо»;
2) їдуть у команди, які навесні не будуть грати в єврокубках (у даному випадку говоримо про «Дніпро»);
3) їдуть за шалені трансферні суми, виплачені «Дніпром» та «Металістом» їхнім попереднім командам;
4) їдуть у маловідомий український чемпіонат, у команди, назви яких вони навряд чи колись чули.
Із легкістю можна зробити висновок, що їх сюди привело. Гроші, багато грошей? Однак, не віриться, що того ж новоспеченого «дніпрянина» Жуліано можна заманити лише валютою. Вдумайтесь, до нас приїхав кращий гравець Кубка Лібертадорес 2010 року (хто не знає, Кубок Лібертадорес – це аналог ЛЧ у Південній Америці). Футболіст, в якого вистачало запрошень від іменитіших клубів, аніж «Дніпро». Футболіст, який вже сьогодні входить у широкий список бразильських збірників, і якому всього 21 рік. Йому не потрібно думати про «пенсійний заробіток». Що ж тоді? Невже прізвище іспанця Рамоса так чудодійно вплинуло на вибір не лише бразильця, але інших класних новачків «Дніпра» ?!
Давно говориться про всілякі «треті сили» українського футболу. Кого тільки на ці ролі не сватали. Були і «Дніпро» Кучеревського, донецький «Металург» Альтмана, зараз найближче «Металіст» Маркевича. Цьогорічний трансферний вибух (а інакше не назвеш) «Дніпра» і «Металіста» свідчить про те, що гадання на кофейні гущі назв «третіх сил» можна забути. Принаймні, у фінансовому плані. Пани Коломойський та Ярославський продемонстрували готовність інвестувати шалені кошти не лише в інфраструктуру, але і ввірені їм футбольні команди. Інвестувати на тому рівні, до якого нас відносно давно привчили «Динамо» та «Шахтар». Сьогодні двійка останніх мовчить, справедливо розраховуючи на тих виконавців, яких із достатком на контракті в обох командах. Хоча якщо порівнювати завдання Сьоміна й Луческу, то вони діаметрально протилежні. Румун цілеспрямовано та спокійно готує свою команду до весняної частини єврокубків, працюючи з ним же зразково сформованим колективом виконавців, а росіянину доводиться розгрібати все нехороше, що залишив йому земляк Газзаєв. А розбиратися, повірте, в «Динамо» є з чим. Хоча б з тим, чому на контракті у клубі близько 35-ти футболістів, а у найвід-повідальніші моменти підсилити команду ніким? Чим же динамівці займаються на тренуваннях, якщо клубний лазарет не встигає виписувати пацієнтів? І головне – чому в «Динамо» новачки-легіонери відразу не вписуються в командну гру (Андре, Бертольо, Гільєрме – це лише свіжі приклади), як це до даного часу відбувалося хоча б у «Металісті»? Отож, Сьоміну нічого не залишається, як почати працювати з тим, хто є, і, за його словами, він із радістю прийнявся за роботу, заявивши, що команда чудово укомплектована.
Розуміючи, що можна скористатися нагодою відібрати лігочемпіонівську путівку в «Динамо» вже цього сезону (у наступному, можливо, доведеться стартувати з мінусовим балансом), цієї зими не пошкодували коштів у Харкові. До вересневих суперпридбань у вигляді бразильців Тайсона й Хав’єра, взимку додалися два аргентинці, за яких не перераховано близько 15 млн. євро ( 9 – за Бланко, 6 – за Крістальдо). Сума серйозна, яка навряд чи підйомна для сьогоднішнього «Динамо», керівництву якого після поки «холостих» купівель талантів із Південної Америки залишається лише чекати. Але ми про «Металіст». У принципі, Мирон Маркевич звик і вміє робити симпатичні команди з тих виконавців, які є під рукою, однак для побудови суперклубу, яким марять у Харкові, потрібні відповідні футболісти. Одним із таких є Себастьян Бланко. Перейшов у Харків із «Лануса», клубу з передмістя Буенос-Айреса. У складі останнього провів 113 матчів (забив 17 голів) в ЧА, був справжнім лідером і вожаком команди. Перед літнім ЧС був включений Марадоною до попереднього списку з 30-ти футболістів, які мають шанс потрапити до заявки, однак (у підсумку разом ще з сімома виконавцями) виявився зайвим.
За манерою гри Бланко – типова аргентинська десятка. На відміну від класичних представників цього суто аргентинського амплуа (давайте згадаємо такі прізвища як Ортега, Аймар, д’Аллесандро), Бланко – універсальний хавбек. Він може зіграти на обох флангах півзахисту, утворюючи здвоєний фланг із оборонцем. Однак, незважаючи на це, поки важко зрозуміти, для чого ж гравець подібної статури та манери гри потрібен «Металісту». Безумовно, футболіст класний, один із найсильніших легіонерів, який колись приїздив до України, однак при наявності в Харкова Хав’єра, Фініньо, Едмара, в меншій мірі Валяєва та Шелаєва, важко сказати, що в півзахисті в харків’ян є дефіцит. А особливо цікаво, як же Маркевич буде поєднувати на полі (а те, що вони повинні грати одночасно, факт беззаперечний з погляду того ж керівництва та вболівальників) уже згаданого Хав’єра та Бланко – футболістів, які на полі полюбляють творити самі, при цьому ігноруючи силову боротьбу. Залишимо ці приємні проблеми Мирону Богдановичу.
Щодо іншого аргентинця – Джонатана Крістальдо, то його придбання пояснюється не підписанням нового контракту з Марко Девічем. Скоріш за все, вже в березні сербо-українець гратиме в новій команді. Крістальдо перейшов в Україну з відомого «Велес Сарсфілду», вихованцем якого і є Джонатан. Йому 21 рік, до остан-нього часу не був основним нападником у команді. Утім, це не заважає йому стабільно вражати ворота суперників. У 85 матчах за «Велес» Крістальдо відзначився 21 раз. Враховуючи закритість команди одного з районів Буенос-Айреса, показник достойний. Трохи дивують габарити аргентинського нападника в тому плані, що в «Металісті» в пару до потужного «малюка» Тайсона з’явився аналогічний напарник. Зріст Крістальдо всього 177 см – для сучасного нападника не надто вражаюче. Однак, повіримо в аргентинське прізвисько Джонатана, якого на батьківщині величали не інакше як «танк».
Одним словом, «Металіст» серйозно підсилився. За чутками, до весни в Харкові з’являться нові футболісти і на візуально дефіцитних для цієї команди позиціях – центрального бека та форварда-велетня. На даний час із харків’янами тренуються Олександр Піщур (ужгородські вболівальники, пам’ятаєте такого нападника?!) та В’ячеслав Шарпар. Обидва знаходяться на перегляді з «Волині», і обидва поки радують Маркевича. Побачимо, що буде далі.
Однак, не один «Металістом»… «Дніпро» – головний ньюсмейкер нашої ліги цієї зими. Воно й не дивно. За чутками, з приходом тренера з іменем, яким, без сумніву, є Хуанде Рамос ( із таким послужним списком у нас ще точно ніхто не тренував), власник команди не пошкодував на підсилення суму, еквівалентну 50 млн. доларів. Довелося почитати одне інтерв’ю Ігоря Коломойського, де він між іншим зазначив, мовляв, якщо вже ця ставка не спрацює, він піде з футбольного бізнесу. Повірити в таке важко, однак і зрозуміти олігарха можна. Хоча, Коломойському, мабуть, варто повчитися в Ахметова та тій системності, з якою будувався нинішній «Шахтар». Системність передбачає вибір пріоритетних задач, а не стихійність їх вирішення. Крім того, варто запастися терпінням та дати час Рамосу. Відразу й Москва не будувалася….
Рамосу на знайомство з командою дали два місяці. За цей час іспанець зрозумів, хто і чого вартий і з ким йому по дорозі. Чи правильні його висновки, буде видно лише восени. Занадто вже «Дніпро» бачився не збалансованим за часів Безсонова. Рамос, розраховуючи на своє ім’я в футбольному світі, спробував запросити до Дніпропетровська добре знайомих йому виконавців із Іспанії. Однак, їхати з Примери в українську Прем’єр-Лігу якось не личить – можливо, саме так подумали потенційно зіркові аргентинці Перотті та П’ятті (перший – із «Севільї», другий – із «Альмерії») та просто хороший бек Альба з «Валенсії», відмовивши «Дніпру». Тому іспанцю та його скаутам довелося переключатися на інші ринки. І тут уже фінансова міць «Дніпра» зробила свою справу. А, можливо, прізвище головного наставника?
Спочатку був оформлений контракт із уже досвідченим нападником португальської «Браги» Матеусом. Його вболівальники мають пам’ятати по матчах цієї португальської команди з «Шахтарем» у групі ЛЧ. Що сказати про тезку знаменитого німця Лотара? Крім того, що цей форвард забив два м’ячі самому лондонському «Арсеналу» у 5 турі цьогорічної ЛЧ, нічого варте уваги не пригадаєш. Звичайний форвард, який навряд чи зможе суттєво підсилити атакуючу міць «Дніпра». Враховуючи травми Гоменюка та Селезньова, рівень Гладкого, навесні, скоріш за все, Матеус буде основним, а от далі… Скористається шансом – буде грати, ні – сяде на лаву. Враховуючи те, що за нього заплачено всього 1 млн. євро, не здивуюся, якщо влітку його здадуть в оренду в умовний «Арсенал» К. Для загальної інформації: в 75 матчах за «Брагу» в чемпіонаті Португалії Матеус відзначився всього 8 разів. Судіть самі, чи достатня ця цифра для класного центрфорварда?
Після Матеуса сенсаційно був підписаний уже згаданий в цьому матеріалі бразилець Жуліано. Капітан молодіжної збірної Бразилії, лідер юніорської збірної у минулорічному ЧС (там Жуліано в центрі поля «рулив» разом із Тейшейрою з «Шахтаря», і, увага, Дуглас Коста, який вважається головним «діамантом» команди Луческу, був запасним на тому чемпіонаті), володар і кращий гравець Кубка Лібертадорес у складі «Інтера» з Порту-Алегрі. Жуліано, до речі, за позицією схожий на Бланко, хоча на флангах його не зустрічав. Його плацдарм – це центр поля, причому може спокійно зіграти як опорного, так і плеймейкера. Не вражає габаритами, але й Коноплянка зовні не атлет. За нього «Дніпро» не пошкодував суму від 10 до 12 млн. євро. За логікою речей, незважаючи на вік (бразильцю, як і динамівському Андре, 20 років), повинен відразу ставати лідером як півзахисту, так і всієї команди в цілому. Чи вийде це в нього? Сумніваюся. Не піддаючи сумніву клас футболіста, не забуваємо, що Рамос змушений буде садити на лаву Ротаня (якщо Руслан остаточно не переміститься на позицію опорного. Нагадаємо, що харизматичного Калініченка Рамос із команди вже відправив), а це може негативно вплинути на мікроклімат у команді. Не кажучи вже про такі речі, як зарплатні футболістів, яка в того ж Жуліано має бути справді космічною.
На цьому тижні гучні дніпропетровські підписання продовжилися. Наступними новачками «Дніпра» офіційно стали ганець Інкум та хорват Стрініч. Самуель Інкум – основний оборонець збірної Гани на останньому ЧС. Сподіваюся, симпатичну гру цієї збірної наші вболівальники добре запам’ятали. Африканець перейшов із швейцарського «Базеля», де був основним лівим беком. Враховуючи хронічні біди «Дніпра» на флангах захисту, а особливо на правому, скоріш за все, Рамос бачить Інкума саме на цій позиції. Зліва є стабільний узбек Денисов. У принципі, Інкум може легко зіграти на будь-якому з флангах. Самуель – крайок сучасного типу. Не високий, але фізично потужний, для нього не проблема відпрацювати всі 90 хвилин як в обороні, так і в атаці. Швейцарці пишуть, що сума відступних коливається у діапазоні 5-7 млн. євро. Виходить, найдорожчий захисник вітчизняної Прем’єр-Ліги!
Ну, й четвертий новобранець – ще один захисник, Іван Стрініч. Може зіграти на будь-якій позиції в захисті, але більше полюбляє фланги. Стрініч – чи не єдиний до недавнього представник хорватського чемпіонату, який викликався в національну збірну Хорватії. Перейшов до Дніпропетровська з сплітського «Хайдука». Сума відступних становить 4 млн. євро, хоча не виключений частковий обмін між клубами за участю Младена Бартуловіча (зрозуміло, з українською доплатою). Стрініч – високий оборонець, який точно не буде зайвим у проблемному захисті «Дніпра».
Як бачимо, керівництво «Дніпра» вирішило глобально відійти від «українізації» команди, яка лежала в основі трансферної політики клубу протягом багатьох років. Кажуть, на черзі до Дніпропетровська інші відомі легіонери – мексиканський талант Дос Сантос із англійського «Тоттенхема» (колись цей футболіст, граючи за «Барселону», вважався найперспективнішим гравцем планети) та досвідчений колумбійський оборонець Нельсон Рівас, права на якого належать міланському «Інтеру», хоча більшість часу Рівас проводить в орендах.
Як же це назвати, як не трансферною революцією? Згодом побачимо, які дивіденди принесуть ці події тим, хто замовляв цю музику.
Олександр САБАДОШ, «Спорт-тайм», Ужгород

 
 

Комментарии  

  1. #2 Никита А.
    2011-02-0515:34:47
    Если бы на русском прочитал бы.
    А так извините…
    Владимир Марков, редактор: Ну, зачем же так вот свою необразованность выпячивать? Гордиться тут нечем…
    А по поводу "извините" - это к учительнице в школе)))
  2. #1 mymetall
    2011-02-0511:59:27
    Хочеться, щоб головна ставка І. Коломойського не спрацювала і він залишився вірним своїм словам.

Добавить комментарий

У Вас недостаточно прав для добавления комментариев.
Вам необходимо зарегистрироваться на сайте.

< Пред.   След. >